mboost-dp1

Shutterstock

Opfinderen af World Wide Web siger, at hans skabelse er blevet misbrugt for længe

- Via TechRadar -

Sir Tim Berners-Lee, opfinderen af World Wide Web, har opfordret til et strammere fokus på at adressere ubalancen, der hersker på nettet.

Internettet stemmer ikke længere overens med dets oprindelige vision, lyder det fra Berners-Lee til TechRadar.

“Visionen var, at nettet skulle være for alle og enhver. At det ville være uafhængigt af computer, netværk og sprog var vigtigt. Men vi skal sikre, at brugerne har et web, der faktisk er nyttigt og konstruktivt, og derfor er der mange ting, der skal rettes op på,” sagde han.

“Lige nu bliver folks data brugt til upassende formål af store virksomheder. Et andet problem er, at alle mine private data er gemt af online platforme og sidder fast i siloer, så jeg ikke kan bruge det. Vi har en mangel på empowerment af den enkelte.”

Berners-Lees løsning på disse problemer er en forpligtelse til at bygge, hvad han kalder ‘Solid Pods’; decentraliserede datalagre, som tilbyder brugerne detaljeret kontrol over, hvem der får adgang til deres private data.

Dette er målet for hans virksomhed, Inrupt, som samarbejder med regeringer og andre virksomheder for at udbrede adgangen til Solid Pods og etablere systemer baseret på gensidig tillid.

I en ideel verden ifølge Berners-Lee har individet magten til at udnytte hele dataspektret (som spænder fra offentligt tilgængelige data i den ene ende til private oplysninger som medicinske resultater i den anden ende) og kontrollere, hvilke data der deles, og med hvem.

Gå til bund
Gravatar #1 - AppleSheep
21. jan. 2022 09:18
Er det ikke ved at være for sent at rette op på det nu, hvor mange mega concerner som f.eks. Meta og Google har så mange data over verdens befolkning, at selvom man sletter ens profil, eller laver en fake profil, så kan de stadig genkende én på nettet?

Er det ikke for sent, med mindre man kræver at de skal slette alle de data. Det må så også betyde at de skal finde andre måder at få indtægter på. Men mon ikke de også kan det? Man må formode at de har en kæmpe pengereserve de kan tære lidt af, indtil de finder en løsning.

Det sidste jeg har hørt er, at selvom man sletter ens profil og bruger VPN, kan de stadig genkende dig, fordi accelerometeren fortæller et mønster som de kan genkende dig på. Man køre jo stadig samme vej på arbejde eller skoler de samme tider ugen igennem. Man følges stadig med de samme personer til dagligt. De data kan kombineres, så de alligevel kan genkende dig.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login