mboost-dp1

Shutterstock

Stort gennembrud inden for kernefusion bekræftes

- Via Newsweek -

Forskere ved Lawrence Livermore National Laboratory’s (LLNL) National Ignition Facility (NIF) registrerede det første tilfælde af antændelse den 8. august 2021, hvis resultater nu er blevet offentliggjort i tre peer-reviewede artikler.

Det oplyser Newsweek.

Kernefusion er den proces, der driver Solen og andre stjerner – tunge brintatomer kolliderer med tilstrækkelig kraft til, at de smelter sammen og danner et heliumatom og frigiver store mængder energi som et biprodukt. Når først brintplasmaet “antændes”, bliver fusionsreaktionen selvbærende, hvor fusionerne selv producerer nok strøm til at opretholde temperaturen uden ekstern opvarmning.

Antændelse under en fusionsreaktion betyder grundlæggende, at selve reaktionen producerede nok energi til at være selvbærende, hvilket ville være nødvendigt ved brug af fusion til at generere elektricitet.

Hvis vi kunne udnytte denne reaktion til at generere elektricitet, ville det være en af de mest effektive og mindst forurenende energikilder. Der ville ikke være behov for fossile brændstoffer, da det eneste brændstof ville være brint, og det eneste biprodukt ville være helium, som vi bruger i industrien og faktisk mangler.

Problemet med fusionsenergi er, at vi endnu ikke har de tekniske muligheder til at udnytte denne kraft, selvom forskere fra hele verden arbejder på at løse disse problemer.

I denne seneste milepæl på LLNL registrerede forskere et energiudbytte på mere end 1.3 megajoule (MJ) i løbet af kun få nanosekunder.

Gå til bund
Gravatar #1 - Kian
16. aug. 2022 09:14
spørgsmålet er så om det er 1,3 eller 1.3000MJ
Og er det ikke den nyhed jeg læste på BBC engang i april? https://www.bbc.com/news/science-environment-60312...
Gravatar #2 - T_A
16. aug. 2022 11:00
Måske jeg overser noget med er dette fremskridt ikke "bare" at de har formået at tænde en lille perle af hydrogen-2/hydrogen-3 med laser.

Selv om dette selvfølgelig er et fremskridt, så er det store problem vel ikke at starte fussionen men at stabile magnetfelter som kan holde plasma stabilt og derefter tillade at mere hydrogen kan tilføjes, så man holder reaktionen kørende uden at skulle starte forfra.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login