mboost-dp1

Shutterstock

Systematic: Rigspolitiet indleder undersøgelse af Danmarks største it-virksomhed efter afsløring

- Via TV 2 -

Danmarks største it-virksomhed, Systematic, kritiseres i øjeblikket for at opruste de Forenede Arabiske Emiraters militær trods forbud. Det rapporterer TV 2.

Flere eksperter mener, at danske Systematic, som har hovedsæde i Aarhus, bevidst omgår eksportforbud, og at dansk software i den forbindelse anvendes til krigsforbrydelser i Yemen.

Den danske software bærer navnet ‘SitaWare’ og anvendes af flere landes militær, herunder det danske, til at skabe overblik under militære operationer, koordinere angreb og udpege bombemål.

Udmeldingen kommer efter, at TV 2 i samarbejde med Danwatch og Lighthouse Reports har afsløret, at Systematic A/S leverer avanceret militær software til de Forenede Arabiske Emiraters militær – til trods for at det siden november 2018 har været ulovligt at eksportere militært udstyr til netop Emiraterne.

“Lige nu undersøger Rigspolitiet, hvad der præcis er sket. Derefter må man selvfølgelig tage stilling til, om der skal følges op med en straffesag eller andet,” lyder det fra justitsminister Nick Hækkerup (S) til TV 2.

Eksportforbuddet blev indført, fordi den danske regering frygter, at dansk udstyr ender i hænderne på Emiraterne, som står anklaget for at begå krigsforbrydelser i Yemen.

Derfor besluttede Udenrigsministeriet sig for at tale imod en fornyelse af Systematics eksporttilladelse til Emiraternes militær. Men blot tre uger efter Udenrigsministeriets afslag den 16. oktober 2018 søgte Systematic i stedet en eksporttilladelse til Emiraterne via deres datterselskab i Storbritannien.

Og i dag fortsætter selskabet med at forsyne Emiraterne med militær software – eksporteret fra Danmark til Emiraterne gennem Systematics britiske datterselskab.

“Der er en meget stor risiko for, at militært udstyr, som eksporteres til Emiraterne, vil blive anvendt til at begå alvorlige menneskerettighedskrænkelser og overtrædelser af den internationale folkeret i Yemen, sagde Patrick Wilken, som er ekspert i våbenkontrol hos Amnesty International.

Krigen i Yemen beskrives af FN som “verdens største humanitære krise”.

“For mig står det meget klart, at Systematic søger eksporttilladelse i Storbritannien for at omgå dansk lov, og det er helt afgjort forkert. Der er intet at diskutere,” sagde Tom Kirchmaier, der er professor i økonomisk kriminalitet ved Copenhagen Business School.

Selv afviser Systematic anklagerne, oplyser TV 2.

Gå til bund
Gravatar #1 - rudolf
22. sep. 2021 07:52
For Systematic's udlægning af sagen henvises der til:
https://systematic.com/da-dk/newsroom/corporate-ne...
Gravatar #2 - dugfrisk
22. sep. 2021 07:59
Men vi må godt lave skuffer
Gravatar #4 - CBM
25. sep. 2021 07:49
Det er ikke første gang at danske softwareudviklere uden moral skaber et produkt der skal bruges til krigsforbrydelser i udlandet.

Men folk er som regel ligeglade
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login