mboost-dp1

Shutterstock

Inspiration4: Rumturister vender sikkert hjem efter tre dage i kredsløb om Jorden

- Via The Register -

Inspiration4-besætningen, der tilbragte tre dage i kredsløb om Jorden i en SpaceX Dragon-rumkapsel, er landet på fast grund igen i god behold, oplyser The Register.

I lørdags kl. 19.00 EST landede det civile mandskab med et plask i Atlanterhavet ud for Floridas kyst, hvorfra de blev fragtet til lands med helikopter, mens de blev kontrolleret af læger.

De blev sendt afsted i onsdags fra Kennedy Space Center Launch Complex 39A oven på en SpaceX Falcon 9, og de nåede en højde på 585 kilometer, hvilket til sammenligning er længere væk end Den Internationale Rumstation, som befinder sig i en højde af ca. 386 kilometer.

Læs også: SpaceX og Apple indgår samarbejde i forbindelse med ‘Inspiration4’-mission.

Besætningen – Jared Isaacman, Dr Sian Proctor, Hayley Arceneaux og Christopher Sembroski – gennemførte altså den første bemandede rumflyvning bestående udelukkende af civile. Ingen af dem var professionelle astronauter, og rumkapslen var derfor næsten fuldstændig automatiseret.

Turen havde til formål at rejse 200 millioner dollar til St. Jude Children’s Research Hospital i Memphis, Tennessee, der bl.a. specialiserer sig i at behandle kræftsygdomme. Ifølge Inspiration4 tjente missionen næsten 154 millioner dollar, mens SpaceX-stifter Elon Musk ville donere 50 millioner dollar og på den måde følge målet til dørs.

Seks måneder tog det besætningen at træne op til turen, hvor de lærte, hvad de skulle gøre, hvis noget gik galt. Mens de var i kredsløb gik tiden bl.a. med at udføre medicinske tests, spille musik, tale med St. Jude-patienter og ringe med lukkeklokken for New York Stock Exhange. De fik da også lige en sludder med Tom Cruise og U2’s Bono, som også godt kunne tænke sig en tur i kredsløb om Jorden.

SpaceX ønsker at lancere hele seks private flyvninger som denne om året.

Gå til bund
Gravatar #2 - Skak2000
20. sep. 2021 14:31
Musk sætter Amazone og Virgin til vægs. De fik 30 min i rummet.

Mens de her får 3 dage...
Gravatar #3 - Ni
21. sep. 2021 06:12
#2 Men Musk er dybest set bare NASA i modsætning til de andre :-D

SpaceX er 'bare' den del af NASA bush-regeringen ville 'privatisere' aka forgylde private investorer med. De har i store træk også bare overtaget personale og de udviklingsspor NASA havde gang i. SpaceX er 99% NASA penge, kontrakter og arvet viden.
Gravatar #4 - nwinther
21. sep. 2021 06:29
Ni (3) skrev:
#2 Men Musk er dybest set bare NASA i modsætning til de andre :-D

SpaceX er 'bare' den del af NASA bush-regeringen ville 'privatisere' aka forgylde private investorer med. De har i store træk også bare overtaget personale og de udviklingsspor NASA havde gang i. SpaceX er 99% NASA penge, kontrakter og arvet viden.


Altså, nu landede SpaceX sin første sonde på Mars i 2018. Det kan man læse i en Time-artikel fra 2016, og året efter, 2017, lovede han to transportfartøjer på Mars i 2022 - altså næste år (en nyere artikel har godt nok revideret det årstal til 2024, men jeg tror nu godt, at det kan nås til næste år) - og mennesker lander på Mars et sted mellem 2024 og 2026 (og dén artikel er ikke engang et år gammel).
Gravatar #5 - dugfrisk
21. sep. 2021 06:59

Gravatar #6 - arne_v
21. sep. 2021 14:01
Ni (3) skrev:
#2 Men Musk er dybest set bare NASA i modsætning til de andre :-D

SpaceX er 'bare' den del af NASA bush-regeringen ville 'privatisere' aka forgylde private investorer med. De har i store træk også bare overtaget personale og de udviklingsspor NASA havde gang i. SpaceX er 99% NASA penge, kontrakter og arvet viden.Det er ikke sådan virkeligheden ser ud.

Den største kunde gruppe hos SpaceX er private firmaer som skal have opsendt kommercielle satelitter.

I næste række komer så NASA og det amerikanske militær.

Det er svært at se hvorfor det offentlige i USA skulle stå for opsendelse af kommercielle satelitter.

NASA har stadig et eget raket program (SLS), men det flyver ikke så meget. SpaceX er simpelthen billigere.

Og det er vel logisk at SpaceX p.g.a. det store antal opsendelser af kommercielle satelitter kan holde en lavere pris per opsendelse.

Og jeg synes heller ikke at man kan blamere NASA for at vælge billigeste opsendelse.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login