Datatekniker svendeprøve/job


Gå til bund
Gravatar #1 - qwertyytrewq
20. maj 2010 08:10
Hej Alle,

Jeg er uddannet som datatekniker lærling i år 2012.

Til jer der er igang med en datatekniker uddannelse:

Jeg vil høre hvad i går og laver til hverdag på arbejde/skole.

Hvordan er undervisningen? Har i gode lærere? Hvad laver i til dagligt på jeres arbejdsplads? Er det support, programmering, netværksopsætning osv ?

.. Personligt har jeg ikke lavet andet end at skrive ASP.NET og C# applikationer siden jeg startede uddannelsen. Desværre kan jeg ikke få hjælp til nogle af mine opgaver, så alt er selvstudie (dvs. Google) ?! :/

Til jer der har været igennem en svendeprøve:

Hvordan foregik jeres svendeprøveforløb? Måtte i bruge notater til fejlfinding? Hvordan var jeres opgave struktureret? Hvad var opgaverne?

Og..

Hvilke jobs har i fået efter at i har fået jeres svendebrev?


---

Håber på gode og seriøse svar + en konstruktiv dialog.
Gravatar #2 - onetreehell
20. maj 2010 09:39
Egnarts (1) skrev:
Hej Alle,

Jeg er uddannet som datatekniker lærling i år 2012.


Go back to the future where you came from, you damn immigrant!!
Gravatar #3 - zin
20. maj 2010 10:03
#1: Jeg tror ikke man bliver uddannet som lærling. ;-)

Når det er sagt, så er alt, jeg laver på arbejdet support - og når der er tid til det, små projekter som infoskærm fusk (med nogle BATCH-scripts), support på kollegiet jeg bor på, lege med Dynamips, o.l..
Jeg går på EUC Syd i Sønderborg, så jeg har ganske fine lærer.
Gravatar #4 - qwertyytrewq
20. maj 2010 10:07
#3 Nej selvfølgelig ikke. Sådan går det når man skriver uden at tænke

;-)

Hvilken form for support ??
Gravatar #5 - XorpiZ
20. maj 2010 10:08
Egnarts (1) skrev:
Hvordan foregik jeres svendeprøveforløb? Måtte i bruge notater til fejlfinding? Hvordan var jeres opgave struktureret? Hvad var opgaverne?


Så vidt jeg husker (nu er det 5 år siden), så havde vi 3 uger til projekt, 1 uge til eksaminer og 1 uge til noget andet.. :D

Vi måtte gerne bruge notater til fejlfindingen, hvilket jeg var ret glad for, da den fejl jeg fik stod præcist beskrevet i mine noter.

Jeg laver primært support, men også lidt småprogrammering (C# og VBS), holder styr på serverne, netværket og sådan.
Gravatar #6 - zin
20. maj 2010 10:10
#4: First-line. ;-(
Gravatar #7 - qwertyytrewq
20. maj 2010 10:15
#6 ok, så du bruger heller ikke så meget at det du har lært på skolen?

---

Mht. personlige notater til fejlfinding har vi fået af vide at vi ikke må benytte det, men i bekendtgørelsen står følgende om svendeprøve:

6.2.1. Den afsluttende prøve består i alle trin og specialer af en praktisk og en mundtlig prøve. For specialet datatekniker indgår endvidere en projektrapport i den samlede bedømmelse.

6.2.2. I alle trin og specialer er der en praktisk prøve, der består af systematisk fejlfinding til modulniveau på branchetypisk udstyr med hovedvægten lagt på systemforståelse og systematik i fejlsøgningsproceduren. De hjælpemidler, som er anvendt i undervisningen, må benyttes. Opgaven tildeles efter lodtrækning. Eleven udfører opgaven inden for 20 minutter. I specialet datatekniker har eleven 20 minutter til at forberede fejlsøgningen.

6.2.2.5. Prøven inden for specialet datatekniker består udover den i afsnit 6.2.2. nævnte prøve af en projektrapport omfattende analyse, design, planlægning, opbygning og idriftsætning af et avanceret system. Arbejdet udføres i et samarbejde mellem højst 4 elever. Opgaven tildeles efter lodtrækning. Projektopgaven udarbejdes inden for en varighed af 4 undervisningsuger. Endvidere indgår en individuel mundtlig prøve, der tager udgangspunkt i fremlæggelse af projektrapporten. Den mundtlige prøve varer 20 minutter inklusiv votering. Ved arbejdets afslutning afleverer den enkelte elev en projektdokumentation.


-----

"...hjælpemidler som er anvendt i undervisningen." - Tæller personlige notater ikke med der?
Gravatar #8 - zin
20. maj 2010 10:37
#7:Niks, det gør jeg ikke.
Gravatar #9 - Zhadu
20. maj 2010 11:36
Jeg er uddannet datatekniker ano 19/02/2010, og jeg har fået arbejde som en-mands it afdeling. Jeg er ansvarlig for firmaets netværk og hardware, samt installationer.
Jeg er også ansat som konsulent for firmaets kunder, og jeg er også ansvarlig for salg og opsætning/vedligeholdelse af deres systemer.

Med hensyn til svendeprøven. så var min gruppes opgave at definere og opsætte en miniversion af en banks netværk og server systemer.
Og ja, der var notater med til fejlfinding, dog kun de notater man kunne nå og skrive ned i forberedelses rummet.
Gravatar #10 - freesoft
21. maj 2010 21:07
Liste med projekt pålæg: http://www.industriensuddannelser.dk/skuemestre/ma...

Jeg har lige været i gennem svendeprøven, færdig i onsdags.

Hvad for en skole går du på?

Hvis jeg lige skal give et par hurtige tips, selvom der længe til du skal op:
Vi fik næsten alle grupper "huk" for ikke at have en rød tråd i vores rapport, hvad det så end skulle betyde. Den eneste der fik 12 for rapporten var ham der var alene :-) Og nogle fik afvide deres dagbog var for tynd.

Fremlæggelsen skal man starte med et netværks oversigt og overblik over projektet uanset hvad man har lavet, det kan man så fortælle om bagefter. Jeg nåede så slet ikke til det, havde lavet 15 slides, men da jeg var kommet til nr. 5 skulle jeg runde af, mine 20 min var gået (og jeg snakker ellers ikke meget).

Til fejlfinding, lav en plan ud fra den fejl du trækker, og hold dig til den, bliv ikke forvirret af deres spørgsmål, med mindre de vil hjælpe dig jo ;-) Igen gik tiden hurtigt for mig, gik stille og roligt frem for at finde fejlen og da jeg havde testet at den var løst var tiden gået = 12-tal. Fik heller ikke så mange spørgsmål undervejs.
Kommer nok an på læren, men læg mærke til hvad de er interesseret i ved projektet kunne jo være det han vil lave fejl ved...

Men ellers spørg læren og du kan jo allerede ved anden sidste skoleforløb begynde at forberede svendeprøven.

Rapport tæller 25%, fremlæggelse tæller 25% og fejlfinding 50%, så endte på en 12'er, kan man hvis ikke klage over :-)
Gravatar #11 - Ronson ⅍
21. maj 2010 21:55
Min svendeprøve gik ud på at brygge et server-rack-strøm-monitorings-system..halløj..noget..

Måle effekten og kunne fjern-slukke/tænde for strømmen til 3 racks (eller i vores tilfælde, mikroovne)

Har været så rar at uploade et billede her

Monstret ^ blev forbundet serielt med en pc, som over WAN kunne snakke sammen med en eller flere klienter, samt serveren havde (hvis jeg skal være ærlig) verdens bedste hjemmeside nogensinde, til at vise lidt logs og grafer.

Det softwaremæssige blev kodet i java og php, minikittet i C

Fejlfindingen gik ud på at følge OSI-modellen slavisk.. Kunne man forklare hvad man ville, før man gjorde det, og hvorfor, så var det lige før man fik en pokal. Fejlfinding skal man i hvert fald IKKE frygte.
Min fejl til fejlfinden var et kabel der var pillet af i vores opsætning.
Gravatar #12 - Windcape
22. maj 2010 18:03
freesoft (10) skrev:
Vi fik næsten alle grupper "huk" for ikke at have en rød tråd i vores rapport, hvad det så end skulle betyde
At dine afsnit hænger sammen, og at hvert afsnit starter ud med et argument som du så argumentere for i afsnittet, og lukker det af med en afsnits-konklusion i hvert afsnit.

Samlet skal alle afsnit så have en rød tråd igennem.

(Overstående er baseret på krav fra det akademiske miljø, men jeg regner med at din lærer forventer det samme)
Gravatar #13 - zin
22. maj 2010 18:12
#12: Korrekt. Generelt kan lærer godt lide at man laver en "rød tråd" igennem ens rapport, hvor man forsøger at referere til ens originale problemstilling tit og ofte.
At de så ikke kan finde ud af at undervise i dette (specielt som datatekniker) er et problem.
Gravatar #14 - freesoft
22. maj 2010 21:33
#12-13

Det lavede vi så ikke så meget af, rapporten blev meget en vejledning i hvordan vi havde sat systemet op, men da også hvorfor.

Men helt skidt kan vores rapport da ikke have været til et 10 tal :)
Gravatar #15 - arne_v
22. maj 2010 23:54
#karakterer

Er newz.dk brugere bare tæske hamrende dygtige?

Eller ligger karakter gennemsnittet bare højt?
Gravatar #16 - arne_v
22. maj 2010 23:55
Windcape (12) skrev:
Overstående er baseret på krav fra det akademiske miljø


Fra dem du kender der går på Uni?
Gravatar #17 - XorpiZ
23. maj 2010 00:08
arne_v (15) skrev:
#karakterer

Er newz.dk brugere bare tæske hamrende dygtige?

Eller ligger karakter gennemsnittet bare højt?


Tror bare ikke dem, der har scoret en normal/lav karakter gider besvære sig med at fortælle om den hehe.

Men niveauet på en datatekniker-uddannelse er (var) ikke voldsomt højt, så det kræver ikke det helt vilde at score gode karakterer.

Eksempelvis havde vi på 8. skoleperiode en skriftlig prøve om USB-drivere. Jeg fik 13, fordi jeg kunne finde ud af at slå svarene op i den ebook vi havde fået. Så nemt havde det næppe været på en videregående uddannelse.
Gravatar #18 - freesoft
23. maj 2010 08:17
#17
Det lyder som datafagtekniker, meget mere hardware :P Og nu er der "kun" 6 skoleforløb.

#15
Tja, mener ikke nogle af dem jeg var oppe sammen med får under 7 på deres svendebrev, selvom nogle kun fik 4 for deres rapport.
Jeg kom i gruppe med en som virkeligt ikke kunne ret meget! Han var heldig til fejlfinding, vi havde gennemgået præcis den fejl han fik med ham ned til mindste detajle, og han fik 7 samlet set, 10 for rapport, 4 for fremlæggelse og 7 for fejlfinding.
Gravatar #19 - hgul
23. maj 2010 09:27
arne_v (15) skrev:
#karakterer

Er newz.dk brugere bare tæske hamrende dygtige?

Eller ligger karakter gennemsnittet bare højt?


Det er jo tekniske fag, og der er nok ikke ret mange brugere herinde der ikke har en grundlæggende god teknisk forståelse.

Udover det, så spiller niveauet på uddannelsen selvfølgelig ind, ligesom det er blevet nemmere at få 12 på den nye skala end det var at få 13 på den gamle.
Gravatar #20 - XorpiZ
23. maj 2010 09:36
freesoft (18) skrev:
#17
Det lyder som datafagtekniker, meget mere hardware :P Og nu er der "kun" 6 skoleforløb.

#15
Tja, mener ikke nogle af dem jeg var oppe sammen med får under 7 på deres svendebrev, selvom nogle kun fik 4 for deres rapport.
Jeg kom i gruppe med en som virkeligt ikke kunne ret meget! Han var heldig til fejlfinding, vi havde gennemgået præcis den fejl han fik med ham ned til mindste detajle, og han fik 7 samlet set, 10 for rapport, 4 for fremlæggelse og 7 for fejlfinding.


Korrekt, det var datafagtekniker. Men set i bakspejlet var det en utrolig nem uddannelse. Det var først i de sidste to skoleperioder (H7 og H8), hvor man rent faktisk skulle præstere noget. :)
Gravatar #21 - Windcape
23. maj 2010 12:24
arne_v (16) skrev:
Fra dem du kender der går på Uni?
Nej, det er de samme, rent formelle, krav til udformningen af rapporterne der går igen på alle videregående uddanelser.

Same også er velset på det gymnasielle niveau (som f.eks. Datatekniker), men ikke så direkte penslet ud, rent formelt.
Gravatar #22 - Bundy
25. maj 2010 06:25
Ronson (11) skrev:

Fejlfindingen gik ud på at følge OSI-modellen slavisk.. Kunne man forklare hvad man ville, før man gjorde det, og hvorfor, så var det lige før man fik en pokal. Fejlfinding skal man i hvert fald IKKE frygte.
Min fejl til fejlfinden var et kabel der var pillet af i vores opsætning.


^^ Yes..

Samme oplevelse jeg havde.. Følg OSI modellen og forklar, then you win. Fejlen ved mig var at de havde rettet o til 0 i et script ..
Gravatar #23 - onetreehell
25. maj 2010 08:08
Bundy (22) skrev:
Ronson (11) skrev:

Fejlfindingen gik ud på at følge OSI-modellen slavisk.. Kunne man forklare hvad man ville, før man gjorde det, og hvorfor, så var det lige før man fik en pokal. Fejlfinding skal man i hvert fald IKKE frygte.
Min fejl til fejlfinden var et kabel der var pillet af i vores opsætning.


^^ Yes..

Samme oplevelse jeg havde.. Følg OSI modellen og forklar, then you win. Fejlen ved mig var at de havde rettet o til 0 i et script ..

Det er SÅ træls når en IDE ikke laver tydelig forskel på o 0 eller O og 0. Øv!
Gravatar #24 - skalla
25. maj 2010 09:04
Jeg bliver først færdig til sommer 2013 på EUC-syd

Mine opgaver er blandet mellem:
Support: både first-line og længere bagved.
Udvikling: C#.NET og ASP.NET (dog er jeg den eneste der sidder med C# - de andre sidder med VB.NET)
Netværk: generel konfiguration og opsætning herunder også IP-Telefoni - "desværre" har vi kun en enkelt hovedrouter resten er VLAN-switching så for ikke brugt routningsprotokoller i hverdagen.

alt i alt vil jeg vove den påstand at jeg har en fantastisk læreplads ;o)

Jobmæssigt kan du jo mere eller mindre vælge og vrage mellem hvad du vil specialisere dig som:
Du kan som #9 vælge at have en generel bred forståelse og mange blandede opgaver.
Eller du kan vælge at specialisere dig som f.eks programmør, netværks-administrator eller sys.-admin
Gravatar #25 - Ronson ⅍
25. maj 2010 17:21
Bundy (22) skrev:
Ronson (11) skrev:

Fejlfindingen gik ud på at følge OSI-modellen slavisk.. Kunne man forklare hvad man ville, før man gjorde det, og hvorfor, så var det lige før man fik en pokal. Fejlfinding skal man i hvert fald IKKE frygte.
Min fejl til fejlfinden var et kabel der var pillet af i vores opsætning.


^^ Yes..

Samme oplevelse jeg havde.. Følg OSI modellen og forklar, then you win. Fejlen ved mig var at de havde rettet o til 0 i et script ..
Det fede er at man behøver slet ikke finde fejlen. Bare man kan forklare i detaljer hvordan man følger OSI-modellen og udelukker dele så kommer de i bukserne.
Gravatar #26 - freesoft
25. maj 2010 17:57
#25
Det rigtigt, men nu alligevel et plus at finde fejlen ;)
Gravatar #27 - Du3-
27. maj 2010 09:43
XorpiZ (20) skrev:
Korrekt, det var datafagtekniker. Men set i bakspejlet var det en utrolig nem uddannelse. Det var først i de sidste to skoleperioder (H7 og H8), hvor man rent faktisk skulle præstere noget. :)


Fra en der lige har droppet datateknikeren, til fordel for IT-supporter, så kan jeg kun være uenig.. :)

Jeg siger ikke det er pissesvært, jeg råder dig bare kraftigt til at finde en ordenlig læreplads.. Find en der har det du skal bruge på uddannelsen, eller i det mindste er villig til at give dig kurser/hjælp i det der normalt ikke er.. i mit tilfælde, der er jeg kommet ud et sted uden nogen form for programmering eller Cisco, jeg har kun Windowsservere at rode med, og min chef er ikke uddannet :(


TL;DR
Find en ordenlig læreplads
Gravatar #28 - zin
27. maj 2010 10:40
#27:
Som en der har en elendig lærerplads, og stadig er datatekniker...
Kan jeg kun sige, bid i det sure æble (omend det er 4 1/2 år) og bare få den erfaring og lærdom, du har brug for i skoleforløbene. Det er faktisk temmelig nemt. I den nye datatekniker skal du kun have 6 hovedforløb (det 6. er svendeprøven) og al hardware-relateret fejlfinding og reparation er fjernet.
Det er kun programmering og Cisco der er tilnærmelsesvist svært, og selv det er ret nemt (jeg er færdig med mine). Jeg kan forestille mig at #6 bliver svær, men ... Nu må vi se.

Jeg har dog den fordel at jeg er kommet med i netværksgruppen for kollegierne jeg bor i (som dog bruger HP og ingen routing), som betyder en masse server-relateret arbejde for mig (Linux). Det giver en masse - Mit arbejde giver ... Ikke så meget. :-(

TL;DR:
Skyd hul i praktikpladsen, bare tag dig sammen. ;-)

Gravatar #29 - Elskov
27. maj 2010 10:45
Min kæreste er færdig med første skoleperiode (whatever det nu hedder, det er ikke mig, der er teknisk xD) og har brug for en lærerplads.. Hvorfor er det så svært at finde en?! :O
Gravatar #30 - zin
27. maj 2010 11:00
#29:
Fordi
1) Det er 4 1/2 år.
2) Man er møgsvær at uddanne
3) Man er møgsvær at holde motiveret (udfordret m.v...) fordi man næsten altid vil lære mere end man kan lave på sin arbejdsplads.
4) Lønnen bliver efterhånden relativt høj (mao. du er dyr).
5) De ved ikke hvad de kan bruge dig til.
Gravatar #31 - Du3-
27. maj 2010 11:02
#Zin

Hvordan klarede du programmering?

Jeg failede programmering 3 gange.. Den sidste gang på ca 2 timers fravær.. Så er det satme svært at holde motivationen til det lort, når ikke kan få undervisning, ikke får kurser, og generelt ikke ser programmering med mindre jeg lurker rundt på newz, eller er i skole.. Men okay, Med en lærer der forventer at man har haft det på grundforløb og har det i firmaet, så forventer han en lidt højere niveau end "Console.WriteLine("Hello World");" :D
Gravatar #32 - XorpiZ
27. maj 2010 11:09
Du kan prøve med Messagebox.Show("Hello World!"); :D

Mere seriøst dog, hvis du har problemer med at motivere dig selv, så find på et projekt af en art, som du kan arbejde med i din fritid.

Det kunne f.eks. være en database over dine dvd'er med tilhørende program, der kan oprette nye film, markere hvilke der er udlånt og til hvem, osv. :)
Gravatar #33 - zin
27. maj 2010 11:20
#31: Jeg var 'heldig' og lærte OOP (Objekt Orienteret Programmering) på datalogi (Java), så jeg vidste det vigtigste i forvejen.
Men i al ærlighed er der mange der dumper på dét og det er måske også for svært for en erhvervsuddannelse, men nu er jeg jo også elitist og mener at skal man have min uddannelse må man være dygtig - så jeg kan egentlig godt lide det.
Men jeg tror ikke en lærer ikke kan lære dig OOP. Det er blot et spørgsmål om dygtighed. :-)
OOP lærte jeg på 3 mdr on/off sammen med alt andet (andre fag...) i første quarter på datalogi. Så nemt er det. :-)

#32: Det, der får folk til at dumpe er at man forsøger at tage en for stor mundfuld på én gang som datatekniker.
1) Du skal lære programmering - Basisk. Dvs. C# hos os, på én dag. Det er ikke meget.
2) Du skal - næste dag og den næste uge - lære OOP hurtigt.
3) De næste forløb bygger man så videre og begynder med ADO.NET o.l. med lille eller ingen mulighed for repetition (ingen tid).
Ærlig talt er det en god ide at datateknikeruddannelsen op i to:
Programmering og netværk.
Jeg er dog stadig glad for at have min. :-)
Gravatar #34 - Elskov
27. maj 2010 11:24
ZiN (30) skrev:
#29:
Fordi
1) Det er 4 1/2 år.
2) Man er møgsvær at uddanne
3) Man er møgsvær at holde motiveret (udfordret m.v...) fordi man næsten altid vil lære mere end man kan lave på sin arbejdsplads.
4) Lønnen bliver efterhånden relativt høj (mao. du er dyr).
5) De ved ikke hvad de kan bruge dig til.


okay... .__.
Gravatar #35 - Du3-
27. maj 2010 11:38
ZiN (33) skrev:
Ærlig talt er det en god ide at datateknikeruddannelsen op i to:
Programmering og netværk.
Jeg er dog stadig glad for at have min. :-)


Det er heldigvis det de gør... Om 1-1½ år, afaik.. Bare lidt sent at finde ud af det :-D
Gravatar #36 - zin
27. maj 2010 12:26
#35: De skifter - så vidt jeg ved - efter sommeren.
Gravatar #37 - Windcape
27. maj 2010 12:34
ZiN (33) skrev:
Men jeg tror ikke en lærer ikke kan lære dig OOP. Det er blot et spørgsmål om dygtighed. :-)
OOP lærte jeg på 3 mdr on/off sammen med alt andet (andre fag...) i første quarter på datalogi. Så nemt er det. :-)
OOP er et lidt bredere koncept end hvad du beskriver.

Jeg tror du mente at "programmere med klasser" ;-)

Og det er fuldt muligt at lære fra sig som undervisning. Men det vil nærmere tage et år, end 3 måneders "on/off".
Gravatar #38 - Zhadu
27. maj 2010 12:52
Jeg ved ikke hvordan jeg klarede mig igennem programmerings delen af uddannelsen (for jeg kan ikke programmere. Nada. Nul. Niks. Skal tilmed have fundet tid til at kunne lære og lave små scripts) Men igennem kom jeg. Men ja, man har virkelig ikke meget tid til at få tingene ind i hovedet. Jeg mindes uhyggeligt hvordan vi havde to uger, til hver af de fire CCNP bøger. Hvis man var virkelig god, kunne man nå og lave nogle opstillinger med det halv forældede udstyr man havde tilrådighed. Tilgengæld følte ens hjerne dog som grød efter de to uger - og tror i så ikke, at skolen altid havde placeret netværks ugerne, som de første i forløbet :D
Gravatar #39 - Du3-
27. maj 2010 12:59
Windcape (37) skrev:

Jeg tror du mente at "programmere med klasser" ;-)

Og det er fuldt muligt at lære fra sig som undervisning. Men det vil nærmere tage et år, end 3 måneders "on/off".


Programmering med klasser, det lyder sku som det jeg havde på skolen... Vi startede selvfølgelig med Consol Programmering, så lidt Web og til slut lidt Windows programmering... Og er det bare mig, eller er Consolprogrammering det der bliver brugt mindst?

Zhadu (38) skrev:
Tilgengæld følte ens hjerne dog som grød efter de to uger - og tror i så ikke, at skolen altid havde placeret netværks ugerne, som de første i forløbet :D


Det gør de skam stadig.. Smider netværk ind som det første..

Hvis man er heldig, på H2, så får man Netværk3 i 2½ uge, programmering i 3, og så Netværk4 :-) Så ens hoved er grød hele vejen igennem :P
Gravatar #40 - zin
27. maj 2010 13:50
#37:
OOP:
Klasser, polymorfisme, nedarvning, frameworks, abstrakte klasser, interfaces m.v..
3 måneder.
Velkommen til Uni, maestro.
Gravatar #41 - Windcape
27. maj 2010 14:16
#40

Du får ikke det hele gennemgået, så din forståelse afhænger af hvor meget selvstudie du foretager sig.

Hvis det var ren undervisning, uden en gigantisk lektiebyrde (som Erhversuddanelserne), så ville det tage mindste 4 gange så lang tid.

OOP er et paradigm, så hvis du skal gennemgå det helt, bliver du aldrig færdig.

Jeg tvivler f.eks. på at i lærte om Dependency Injection :p

ZiN (40) skrev:
Klasser, polymorfisme, nedarvning, frameworks, abstrakte klasser, interfaces m.v..
At i lærte teknikker, er ikke ensbetydende med at i lærte om formålet.

Derfor "programmering med klasser".

(Intet ondt ment, men de færreste har forstået samtlige aspekter af OOP 100% efter 1-2 års programmering. Og hvis man ikke koder til daglig, så gør man slet ikke.)
Gravatar #42 - XorpiZ
27. maj 2010 17:34
Dumt spørgsmål:

Hvad er formålet med klasser, kort fortalt?

Jeg har endnu ikke fået en let forståelig forklaring på, hvorfor de er så nyttige :(
Gravatar #43 - arne_v
27. maj 2010 17:46
#42

Det er faktisk et godt spørgsmål.

:-)

I traditionel procedural programmering har man:
- data i form af konstanter og variable
- funktionalitet i form af subroutiner/procedurer og funktioner
som adskilte elementer af et program.

I objekt orienteret programmering bundter man dem sammen sådan at en klasse består af både data (felter) og funktionalitet (metoder) der logisk hører sammen.

Det er der flere fordele ved:
1) det gør det nemmere at læse koden, da de ting som hører logisk sammen også er samme sted i koden (i klassen)
2) ved brug af public/protected/private adgang til data og funktionalitet kan man adskille det eksterne interface fra den interne implementation og dermed gøre koden nemmere at vedligeholder
3) det modellererr bedre virkeligheden
etc.
Gravatar #44 - XorpiZ
27. maj 2010 17:52
#43

Tak for svaret. Du burde være lærer på datateknikeruddannelsen hehe.

Dit svar er ihvf. nemmere end at forstå end da min lærer forklarede, at en klasse kunne ses som en bil, og så kunne man lave nedarvninger, der kunne ses som dæk, rat osv. :)
Gravatar #45 - arne_v
27. maj 2010 18:26
#44

Det er mange år siden jeg har undervist.
Gravatar #46 - zin
27. maj 2010 20:46
#41:
Windcape (41) skrev:
#40

Du får ikke det hele gennemgået, så din forståelse afhænger af hvor meget selvstudie du foretager sig.

Jo. Man gjorde. Du har tydeligvis ikke været på kurset...


Hvis det var ren undervisning, uden en gigantisk lektiebyrde (som Erhversuddanelserne), så ville det tage mindste 4 gange så lang tid.

Det var en gigantisk lektie byrde (Universitet - hvor mange gange skal jeg sige det?) - man behøvede bare ikke forstå det fordi eksamen var så nem - men alle de relevante ting blev gennemgået.


OOP er et paradigm, så hvis du skal gennemgå det helt, bliver du aldrig færdig.

Nej, det har du ret i - men du kan lære at blive god meget hurtigt hvis du har en god underviser (som ham på Uni var), og en hjerne der forstår hvordan man fremgår i programmering.
Min underviser påstod endda at han kunne lære alle programmering - også objektorienteret.


Jeg tvivler f.eks. på at i lærte om Dependency Injection :p

At i lærte teknikker, er ikke ensbetydende med at i lærte om formålet.


Så, fordi jeg ikke lærte om niche teknikker og små spidsfindigheder kender jeg kun til "programmering med klasser" og ikke "OOP"? Du må meget gerne forklare forskellen, når man efterfølgende laver et program, der anvender både abstrakte klasser, klasser, et design fra OOP, polymorfisme i et lille program. Prøv at gøre det uden at begynde at grave i detaljer, m'kay?

Derfor "programmering med klasser".

(Intet ondt ment, men de færreste har forstået samtlige aspekter af OOP 100% efter 1-2 års programmering. Og hvis man ikke koder til daglig, så gør man slet ikke.)

Det kan godt være det ikke er ondt ment, men sådan kommer det ud. Desuden, som du selv siger kan man ikke lære OOP 100%. Det handler om en tankegang. De er nemme at vende sig til, hvis man har hovedet til det - og så er 3 mdr. på Uni væsentligt mere effektive end noget andet jeg har oplevet. Med dine post og din datamatiker uddannelse (som giver adgang til omtalte uddannelse) rammer du ret hårdt med meget lidt erfaring. Dét er provokerende som ind i helvede.
Gravatar #47 - Windcape
27. maj 2010 21:16
@ZiN

Jeg gik i klasse med 10 dropouts fra Datalogi i Århus, samt flere af mine venner er dataloger fra Århus og Aalborg Universitet. Men pointen var at jeg ikke giver særlig meget for 3 månders introduktionskursus, specielt når du er på et studieum hvor de fleste ikke har programmerings-erfaring i forvejen.

Der er mange af dem som havde gået 1 år på datalogi, og stadigvæk ikke kunne forstå hvordan man faktisk bruger OOP.

Introduktion til de koncepter du beskriver i forbindelse med et programmeringsprog er hvad jeg kalder "programmering med klasser".

OOP hører mere under design og arkitektur. Som helt skal praktiseres uden at man blander programmeringsprog ind i det.

Igen, det er intet personligt, men min sammenligning og værditildeling af kurserne.

Hvis folk havde 1-2 års erfaring med programmering, så kunne et kursus der fokuserede på OOP som brug i design og arkitektur være meget mere interassant.

Men det er nu engang ikke hvad datalogi handler om, eller datatekniker, så det er klart det ikke er i fokus.
Gravatar #48 - zin
27. maj 2010 21:36
Windcape (47) skrev:
@ZiN

Jeg gik i klasse med 10 dropouts fra Datalogi i Århus, samt flere af mine venner er dataloger fra Århus og Aalborg Universitet. Men pointen var at jeg ikke giver særlig meget for 3 månders introduktionskursus, specielt når du er på et studieum hvor de fleste ikke har programmerings-erfaring i forvejen.

Der er mange af dem som havde gået 1 år på datalogi, og stadigvæk ikke kunne forstå hvordan man faktisk bruger OOP.

Introduktion til de koncepter du beskriver i forbindelse med et programmeringsprog er hvad jeg kalder "programmering med klasser".

OOP hører mere under design og arkitektur. Som helt skal praktiseres uden at man blander programmeringsprog ind i det.


Datalogi i Århus er - omend muligt - nok Danmark's sværeste uddannelse. Det er datalogi, som man kan vurdere som man vil - men fordi det er i Århus er det enormt boligt, og meget lidt praktisk erfaring. Derfor får man ikke meget praktisk anvendelse ud af OOP - det er korrekt. Men OOP er ikke noget man gør - det sagde du selv. Det er en måde man tænker på. Det introduktionskursus man får på AU er netop i tankegangen fremfor den egentlige praksis. Derfor er den vægt jeg tildeler den meget påvirket af at jeg senere er kommet på datatekniker uddannelse hvor vi også benyttede et OOP sprog (C#), hvor vi begyndte at anvende teknikkerne; Dette er fordi jeg praktisk talt havde haft 3 mdrs kursus i programmering og allerede var milesten foran de, som ikke havde noget. Ydermere var der også kursister, som havde årevis af erfaring med OOP, som jeg nemt kunne følge med (og som i sidste ende nok var den eneste grund til at jeg lærte noget i de fag overhovedet). Det teoretiske er der. Det praktiske er ikke - men det kommer. Det er ganske nemt. Hvorfor du nægter at tro på dette forstår jeg ikke.
Tankegange er nemme at lære - at mestre dem tager tid, ja - men det er ikke det, vi diskuterer.


Igen, det er intet personligt, men min sammenligning og værditildeling af kurserne.


Kurser, du ikke selv har haft bør du ikke udtale dig om.


Hvis folk havde 1-2 års erfaring med programmering, så kunne et kursus der fokuserede på OOP som brug i design og arkitektur være meget mere interassant.

Sjovt nok vil næsten alle uden programmeringserfaring på datalogi i Århus droppe ud. Gad vide hvorfor... -.-


Men det er nu engang ikke hvad datalogi handler om, eller datatekniker, så det er klart det ikke er i fokus.

Det er da i højeste grad en af de ting, datalogi handler om. Datalogi er viden om computere. Hvis du laver programmering, OOP til dit speciale kommer datalogi til at handle om OOP. Datalogi uddannelsen handler heller ikke om noget specifikt som så, men mere om at uddanne folk (i bachelor) i noget generelt (men enormt teknisk) computerviden, og derefter at lære dem, hvordan de underviser sig selv. Det er meningen med alle bacheloruddannelser. Hvis du så vælger at studere datalogi med programmering som speciale... Jamen, så bliver OOP ganske relevant.
Gravatar #49 - Windcape
27. maj 2010 21:53
ZiN (48) skrev:
Kurser, du ikke selv har haft bør du ikke udtale dig om.
I så fald kan man jo kun udtale sig for den individuelle skole, lærer, og årgang.

Kort sagt, man kan slet ikke snakke om kurser overhovedet, da de laves om hver gang.

Ellers vil jeg tillade mig at sige at jeg kan udtale mig om kurser til samme ETCS værdi, der omhandler samme emne!
ZiN (48) skrev:
Sjovt nok vil næsten alle uden programmeringserfaring på datalogi i Århus droppe ud. Gad vide hvorfor..
De fleste sagde det var på grund af matematikken. Ikke programmering eller andet IT relateret!

Hvis du så vælger at studere datalogi med programmering som speciale... Jamen, så bliver OOP ganske relevant.
OOP er ligeså relevant som at kunne kører en truck, i en logistikuddanelse.

Faktisk ville mere fokus på funktionel programmering i et OO miljø være at foretrække.

De fleste kommer alligevel ikke til at bruge andet end principperne efter endt skolegang.
Gravatar #50 - onetreehell
27. maj 2010 22:01
#OOP
OOP handler egentlig ikke så meget om programmering, men en metode til at lave abstraktioner. Hvilket er vigtigt når man programmere. Og det har ikke specielt meget med sprog at gøre heller. Du kan sagtens skrive OOP i C f. eks.

#Programmeringskursus på uni
Det kommer meget an på personen selv om man lærer noget i løbet af kurset. Der bliver også sagt i kurset at ~"programmering er et håndværk. Det skal læres ved at gøre det". Det er ikke sådan at underviserne holder dig i hånden hele vejen så du ikke skal gøre noget selv!

Jeg har før sagt at jeg ikke mener at man bør starte med at undervise OOP, og det mener jeg på en måde stadig. OOP har sådan set ikke så meget at gøre med programmering, så det tilfører en masse i starten irrelevante problemer man skal bekymre sig om.
Jeg fandt lige kursus siden for introduktion til programmering på Århus uni. Se slidesne, det første man ser er OOP. Man ser end ikke et "Hello, world!" før man er kastet ud i at lære OO abstraktioner. :)

#48
Jeg er ikke helt enig i dig i at de fleste uden programmeringserfaring dropper ud af datalogi. Der er rigtigt nok flere der dropper ud af dem som ikke har programmeringserfaring, men jeg tror lidt det har at gøre med at folk der slet ikke har programmeret, ikke har undersøgt så meget hvad uddannelsen går ud på og derfor bliver overrasket.
Man kan sagtens klare sig igennem datalogi uden at have programmeret før.

#49
Jeg er lidt enig med ZiN :) du skal altså passe på med at udtale dig om noget du reelt ikke ved noget om :) (derfor kan du da godt sige at "jeg har hørt...")

nåja, man kan sagtens have programmeret i java i 10 år uden egentlig at have forstået hvad OOP går ud på.


Påstand: java er ikke objekt orienteret.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login