mboost-dp1

Starter Datatekniker uddannelsen 8 august 2018 - Hjælp


Gå til bund
Gravatar #1 - Rasmussen89
4. aug. 2018 12:59
Hej alle sammen.

Jeg er 29 år og uden uddannelse. Jeg har kun 9 og 10 klasse samt følgende HF fag: Dansk C, Engelsk C og Samfundsfag C (Karakter 10 i alle 3 HF fag)

Grunden til jeg aldrig fik taget en fuld gymnasiel uddannelse skyldes sådan set ikke et dårligt hoved. Tværtimod. Der har været andre omstændigheder i mit liv som har gjort at jeg er kommet alt for sent igang.

Jeg er som sagt tilmeldt datatekniker uddannelsen med opstart på grundforløb 2 (Svendborg erhvervsskole) d. 8 august 2018.

Hovedforløbet skal tages på en anden skole og jeg har tænkt mig at søge elevpladser i hele landet. De skulle mig bekendt være meget svære at få. Bør jeg tage uddannelsen som EUX? Så jeg kan få indhentet de gymnasielle fag jeg undlod at tage tidligere? Det mente jeg ihvertfald selv var en god ide. Men vejlederen på erhversskolen påstår at det er meget sværere at lande en uddannelses aftale når man er tilmeldt EUX. B.la fordi da arbejdspladserne frygter for store frafald for de der vælger uddannelsen som EUX. Bør jeg holde mig til EUV? Hvordan er mulighederne for videreuddannelse for EUV vs EUX (Datatekniker)

Er det som vejlederen påstår smartere for mig at satse på alm EUV og evt tænke i certifikater i fremtiden? Ærger mig bare sådan over mine manglende gymnasielle fag.

Havde jeg for pokker bare taget en fuld HF for længe siden, så havde jeg kunne hoppe på en Datamatiker uddannelse istedet. Men fortid er fortid. Nu må jeg tænke fremtid. Jeg er tilmeldt datatkniker uddannelsen så nu må jeg få det bedste ud af den. Eftersom det er en meget lang uddannelse (min alder i betragtning, og det faktum at det "kun" er en erhvervsuddannelse) må jeg jo med tiden overveje om det ville være smartere at hoppe af som IT supporter og derefter tilegne mig værdigfulde IT certifikater. Hvad ville i anbefale og hvorfor?

Hvilke studiebøger skal jeg tilegne mig? Udover dem jeg får af skolen løbende? Jeg er virkelig motiveret. Bedre sent end aldrig! Så kom gerne med en masse gode råd til hvordan jeg kan dygtiggøre mig allerede fra nu af. Så jeg lettere klarer uddannelsen. Google er naturligvis min ven, men havde håbet på jer der allerede er uddannet som datateknikker eller anden IT uddanelse kunne komme med gode råd for en nybegynder som mig. Det skal dog siges at jeg, hvis jeg selv skal sige det, har let ved at læret nyt inden for IT området. Programmering har jeg desværre aldrig forsøgt at lærer - endnu!

På forhånd tak :)
Gravatar #2 - Rasmussen89
4. aug. 2018 13:44
Jeg kunne ikke lige finde ""rediger" knappen på mit første opslag. Underligt. Beklager stave/tryk fejlene.. Ville blot tilføje at jeg stortset altid har haft arbejde. Desværre bare ikke noget der gavner mig på IT området. It har altid været min absolut største passion og her har jeg brugt meget af min fritid. Jeg håber (og tror) at jeg allerede nu kan meget af det en ny udddannet it supporter ville kunne - på nogle områder. (Selvlært) Andre har jeg mangler. Men som vej ind i it branchen er data- og komunikkations uddanelsen vel en ok måde at starte på? Så kan jeg efterfølgende specialisere mig og tilegne mig certifikater der hjælper mig tættere mod drømme jobbet. Hvordan ville i gøre det? Min situation i betragtning.
Gravatar #3 - freesoft
5. aug. 2018 13:21
#2
Ja jeg vil sige det er en OK måde at starte på. Er selv datatekniker ;-)

Kommer jo lidt an på hvad du tænker du gerne vil arbejde med, programmering, netværk, drift/support?
Datatekniker er lidt af det hele på skolen, men elevpladsen kan jo være meget forskellige.
Gravatar #4 - Zalon
24. aug. 2018 12:47
Jeg er selv Datatekniker, men jeg vil helt klart foreslå at du nøjes med IT-Supporter delen (Hvis altså at du kan finde læreplads til kun den del). Inden for det meget brede felt, hvor man arbejder som både Datatekniker og IT-Supporter handler det ikke så meget om hvilken uddannelse man har, men hvad man kan bevise at man kan.

Så enten viser man det på jobbet ellers tager man certifikationer som kan give adgang til det job som man gerne vil have. Så de ekstra 2½ år vil være bedre givet ud i et reelt arbejde, så kan man altid ta' de sidste skoleforløb og få merit for praktiktiden.

Ja, og så for guds skyld lad være med at vælge Datatekniker med speciale i programmering, medmindre at du har en læreplads på hånden hvor du skal arbejde som udvikler. Fordi man lærer altså ikke programmering på 5x10 uger, hvor man også skal igennem en masse andet. Hvis du vil være programmør og ikke selv har tillært dig det, så må du på Universitetet :)
Gravatar #5 - brostenen
28. aug. 2018 22:45
Jeps...
Programmør er ikke lige vejen at gå, med mindre du vælger universitet. Du kunne jo også tage IT-Supporter og så gå videre med programmør på universitetet.

En anden løsning er at gennemføre webintegrator uddannelsen, da du ikke skal have læreplads, og så gå i gang med programmør på universitetet. Jeg ved desværre ikke om universiteterne tilbyder en hardware baseret it-uddannelse.
Gravatar #6 - brostenen
28. aug. 2018 22:59
Zalon (4) skrev:

Så enten viser man det på jobbet ellers tager man certifikationer som kan give adgang til det job som man gerne vil have. Så de ekstra 2½ år vil være bedre givet ud i et reelt arbejde, så kan man altid ta' de sidste skoleforløb og få merit for praktiktiden.


Tekniske skoler eller erhvervs skoler om man vil, er ikke de bedste til at tildele merit. Det har jeg måttet erfare gennem mange år. Jeg gennemførte en HF uddannelse i 1999, og gik i gang med en IT supporter i 2003. De påstod at jeg havde for meget jeg kunne få merit for, at de ikke ville give mig noget merit. Jeg havde fået 8 i både skriftlig dansk og mundtlig dansk, samt 9 i mundtlig engelsk og 8 i skriftlig engelsk. 10 i historie og 11 i andenårs opgaven. Det var på 13 skalaen den gang. Noget med at jeg skulle have merit i alt jeg kunne få merit for, før jeg overhovedet kunne få merit. Og da jeg så ville have for meget merit, ville min SU bortfalde, da jeg ville være have for få timer og derfor ville de ikke give merit.

I 2010, skulle jeg have en genopfriskning af IT supporter, da jeg gerne ville have en læreplads. Men det endte med at de ikke ville give mig den merit jeg havde krav på. Igen noget med at jeg så ville være for lidt i skole. Da jeg klagede over det, sagde de bare at det kunne der ikke ændres på, da de havde plottet mig ind i systemet og at det ikke kunne ændres sådan lige. Og hvis jeg blev væk, så ville min SU bortfalde. Så jeg blev, da jeg havde en famillie at tænke på med henblik på økonomi.

Mit råd er... Lad vær med at søge merit. Man får det alligevel aldrig på en teknisk skole, og det er bare spild af krudt at søge.
Gravatar #7 - CBM
29. aug. 2018 03:12
Jeg tænker det nærmeste universiteter kommer på en hardware baseret uddannelse må være noget i stil med svagstrøms ingeniører

Datalog, dataingeniør, IT ingeniør mv er alle meget fokuseret på software

IT ingeniører er dog mere i kontakt med hardware end data ingeniører

dataloger får udslæt hvis de skal tænke på andet end software

Gravatar #8 - CBM
19. sep. 2018 11:53
hvordan går det mon med OP (#1) og hans studie start ?
Gravatar #9 - PHP-Ekspert Thoroughbreed
9. okt. 2019 10:50
Thread necromancy level 99

Gad vide hvordan det gik med ham og uddannelsen? Hvis det er IT Supporter, burde han jo være omkring halvvejs nu.

Side note angående merit - det er noget vås! Jeg starter selv på mandag som datatekniker, og jeg har fået følgende merit:

Grundforløb 1
Grundforløb 2
4 uger i H1
2 uger i H2
1 uge i H4

Min baggrund? En halvfærdig HTX, hvor de hev mine standpunktskarakterer frem (blev smidt ud primo 3. G) og godtog dem. Det gav merit i de gængse fag. Derudover, så har jeg arbejdet (inden for IT) i nogle år, det gav så yderligere merit.

Jeg kunne have fået mere, men det ville faktisk betyde at jeg tog uddannelsen så forkortet, at både faglæreren og jeg selv mente at det ville være spild af tid. Man ville aldrig kunne nå at få finpudset sine færdigheder inden man springer på et nyt hovedforløb, og til sidst en svendeprøve.

Vi blev enige om at dele det op i 3 x 6 mdr (H1+2, H3+4 og H5+6(SvPr)) - i alt tager det lige omkring 2,2 år.

- om det så er godt eller skidt, det vil tiden så vise.
Gravatar #10 - Zalon
14. okt. 2019 08:35
#9 Har du så ikke også næsten gjort præcis det jeg foreslog OP i #4? :)

PHP-Ekspert Thoroughbreed (9) skrev:
Vi blev enige om at dele det op i 3 x 6 mdr (H1+2, H3+4 og H5+6(SvPr)) - i alt tager det lige omkring 2,2 år.


Jeg synes at det lyder som en god løsning, det i er kommet frem til, og du får en datatekniker uddannelse på under halvdelen af den tid det normalt vil ta'
Gravatar #11 - PHP-Ekspert Thoroughbreed
18. okt. 2019 07:34
#10

Ikke helt? Jeg valgte ikke IT Sup (da det ville være spild af tid imho) - men Datatekniker Prog.

Vi er 6 i klassen - hahaha
Gravatar #12 - brostenen
19. okt. 2019 19:23
Er der overhovedet lærepladser at få? Eller er det bare gode historier om landet der flyder med honning og mælk? Mellem 1995 og 2009 forsøgte jeg forgæves at finde læreplads. Ingen meldte tilbage, af de steder jeg sendte ansøgning i form af brev post og/eller email.
Gravatar #13 - PHP-Ekspert Thoroughbreed
21. okt. 2019 06:25
#12

Ja der er nogle at få - men vi er også kun 6 i "klassen", de resterende er infrastruktur.
Gravatar #14 - MikkelHviid
21. okt. 2019 21:58
brostenen (5) skrev:
Jeps...
Programmør er ikke lige vejen at gå, med mindre du vælger universitet. Du kunne jo også tage IT-Supporter og så gå videre med programmør på universitetet.

En anden løsning er at gennemføre webintegrator uddannelsen, da du ikke skal have læreplads, og så gå i gang med programmør på universitetet. Jeg ved desværre ikke om universiteterne tilbyder en hardware baseret it-uddannelse.


Ved jeg nu ikke,
Jeg har en Datatekniker med speciale i programmering, det tager 4½ år og du har 4 års erhvervs erfaring når du er færdig uddannet.
Hvis jeg sammenligner med mine venner der tog universitets uddannelsen, så er jeg bedre stillet idag end de er.

Jeg håber alt går godt for Op.

#1 Hvis du har spørgsmål til en der har taget uddannelsen og p.t. har en elev under sig, er du mere end velkommen til at stille dem.
Gravatar #15 - arne_v
22. okt. 2019 00:04
#14

En kort uddannelse som datatekniker giver vel ca. 10000 mindre om måneden i starten og ca. 20000 mindre om måneden på toppen sammenlignet med datalog eller IT ingeniør.

Det betyder en mindre livsindkomst på. 6-7 millioner.

Men naturligvis er penge ikke alt.
Gravatar #16 - CBM
22. okt. 2019 03:34
arne_v (15) skrev:
#14

En kort uddannelse som datatekniker giver vel ca. 10000 mindre om måneden i starten og ca. 20000 mindre om måneden på toppen sammenlignet med datalog eller IT ingeniør.

Det betyder en mindre livsindkomst på. 6-7 millioner.

Men naturligvis er penge ikke alt.

Jeg mener gennemsnitslønnen for en it ingeniør er på omkring 45000 pt
Gravatar #17 - PHP-Ekspert Thoroughbreed
22. okt. 2019 06:18
#14
Gælder det også mig? ;)

#15
Hvad får en datalog i snit da? Umiddelbart stiger jeg 10.000 når jeg er færdig om 2 år (plus almindelig lønstigning, etc.)
Gravatar #18 - MikkelHviid
22. okt. 2019 07:38
arne_v (15) skrev:
#14

En kort uddannelse som datatekniker giver vel ca. 10000 mindre om måneden i starten og ca. 20000 mindre om måneden på toppen sammenlignet med datalog eller IT ingeniør.

Det betyder en mindre livsindkomst på. 6-7 millioner.

Men naturligvis er penge ikke alt.


Min base startløn har været væsenligt højere end alle dem jeg kender fra universitet, men penge er jo ikke alt.

#17
Er det ift. spørgsmål? Du stiller bare :)


Gravatar #19 - PHP-Ekspert Thoroughbreed
22. okt. 2019 10:28
#18
Penge er slet ikke alt - men jeg vælger dog ikke at fortælle mine medstuderende hvad min løn er :)

Har ingen spørgsmål - lige nu i hvert fald.
Gravatar #20 - Claus Jørgensen
22. okt. 2019 10:59
#18

Ja, men en senior software udvikler i Koebenhavn tjener vel omkring 55-60k om maaneden (foer skat). Saa du du jo selv regne ud om arne's tal passer.

Jeg har ingen ide om hvad en nyuddannet datatekniker tjener. Mit bud ville nok vaere 20k om maaneden.
Gravatar #21 - MikkelHviid
22. okt. 2019 11:15
Claus Jørgensen (20) skrev:
#18

Ja, men en senior software udvikler i Koebenhavn tjener vel omkring 55-60k om maaneden (foer skat). Saa du du jo selv regne ud om arne's tal passer.

Jeg har ingen ide om hvad en nyuddannet datatekniker tjener. Mit bud ville nok vaere 20k om maaneden.


En senior software udvikler i kbh kan ikke sammenlignes med en nyuddannet datatekniker.
Gravatar #22 - Claus Jørgensen
22. okt. 2019 12:15
#21

Det er ikke en direkte sammenligning, det er i forhold til de tal arne_v postede. Du kan selv regne resten ud derfra.

Men vi kan jo goere det nemt, var din basisloen over eller under 25k/maaneden da du startede?
Gravatar #23 - PHP-Ekspert Thoroughbreed
22. okt. 2019 12:24
#22
Over

Tvivler på at du kan finde nogle der går til 20.000 eller mindre - det svarer til ca 120 kr/t (v. 37 timer), hvilket i mine øjne er lidt lavt sat for en IT uddannet, selv en IT Supporter direkte ud fra erhvervsskolerne.
Gravatar #24 - Claus Jørgensen
22. okt. 2019 13:27
#23

Ok. Jeg har ikke rigtig nogen relation til den danske krone pt.

20k DKK er 28k SEK, hvilket faktisk er en meget rimelig loen i Sverige. Men skatten er ogsaa en del lavere (specielt i Stockholm), saa det er maaske derfor at loenningerne er lidt lavere.

I Stockholm vil du faa udbetalt cirka. 21k af 28k. Dvs. 14-15k efter skat i DKK/Danmark.
Gravatar #25 - arne_v
22. okt. 2019 13:46
#løn niveauer

Startlønninger:

https://www.prosa.dk/loenstatistikker-tidligere-aa...

datafagtekniker 31.5
datamatiker 32.9
bachelor datalogi 37.8
kandidat datalogi 40.6

Lønninger generelt:

https://www.lonstatistik.dk/lonninger.asp?job=Data...
https://www.lonstatistik.dk/lonninger.asp?job=Data...
https://www.lonstatistik.dk/lonninger.asp?job=Data...

datatekniker 29.7 (6 års erfaring)
datamatiker 30.0 (4 år)
datalog 42.5 (9 år)

Generelt:

https://www.bt.dk/danmark/saa-mange-millioner-kron...

ufaglært 11.6
erhvervsuddannelse 14.4
KVU 16.7
MVU 17.3
LVU 24.5

(livsindkomst i millioner ikke månedsløn i tusinder)

Der er en stor usikkerhed, men alt peger på at akademisk uddannelse betaler sig.

Gravatar #26 - arne_v
22. okt. 2019 13:50
MikkelHviid (18) skrev:
arne_v (15) skrev:
#14

En kort uddannelse som datatekniker giver vel ca. 10000 mindre om måneden i starten og ca. 20000 mindre om måneden på toppen sammenlignet med datalog eller IT ingeniør.

Det betyder en mindre livsindkomst på. 6-7 millioner.

Men naturligvis er penge ikke alt.


Min base startløn har været væsenligt højere end alle dem jeg kender fra universitet, men penge er jo ikke alt.


Det illusterer vel meget godt hvorfor det er bedre at tage en akademisk uddannelse.
Gravatar #27 - Claus Jørgensen
22. okt. 2019 15:14
#25

43k med 9 aars erfaring og en universitetsuddannelse virker lidt lavt sat, specielt Oest for Storebaelt (dvs. Koebenhavn)

Jeg kunne ikke rigtig forestille mig at tage et job til under 50k om maaneden i KBH.

Men det skal saa ogsaa siges at in min del af branchen har uddannelse ikke nogen paavirkning paa loen medmindre du er nyuddannet. Om du saa "stays in the lead" mht. loen afhaenger jo af din performance paa arbejdsmarkedet.

Nogle kan jo advanceret karriere meget hurtigere end andre. (Specielt dem som er dygtige ledere)
Gravatar #28 - Claus Jørgensen
22. okt. 2019 15:19
Og det skal jo lige siges. Det er et ansoegers marked pt. i Europa. Der mangler IT folk overalt. Og mange af virksomhederne flytter sig rigtig hurtig med at faa dig igennem processen og ansat hvis de mener du er et godt fit.

Saa man skal ihvertfald ikke bede om for lidt i loen pt.!
Gravatar #29 - arne_v
22. okt. 2019 15:28
Claus Jørgensen (27) skrev:
#25

43k med 9 aars erfaring og en universitetsuddannelse virker lidt lavt sat, specielt Oest for Storebaelt (dvs. Koebenhavn)


Enig.

Og forskellen mellem PROSA statistikkens startløn og den er også meget lille.

Så det er ikke sikkert at man kan udlede så meget om det absolutte niveau. Men der tegner sig et tydeligt billede af det relative forhold mellem uddannelserne.

Claus Jørgensen (27) skrev:

Men det skal saa ogsaa siges at in min del af branchen har uddannelse ikke nogen paavirkning paa loen medmindre du er nyuddannet. Om du saa "stays in the lead" mht. loen afhaenger jo af din performance paa arbejdsmarkedet.


Der er nogle virksomheder som forventer et vist uddannelsesniveau til visse jobs.

Men det er nok et mindretal af virksomheder.

Den største forskel mellem uddannelser kommer formentligt fra holdbarheden af det lærte - er det stadig relevant efter 10/20/30 år.
Gravatar #30 - arne_v
22. okt. 2019 16:41
#24

Indkomstskatten i Danmark er virkeligt hård ved lave og lavere indkomster.

Hvis man var til konspirationsteorier så ville man jo undre sig over om der en sammenhæng mellem at alle meningsdannere (politikere, journalister, erhversvfolk etc.) tjener meget og den ekstreme fokus der har været på topskatten i Danmark.
Gravatar #31 - Claus Jørgensen
22. okt. 2019 16:55
#30

Ja, skatten i Danmark er ret vild. I Stockholm betaler du kun 28.6% af de foeste 468,700 SEK om aaret - cirka. 326k DKK eller 27k DKK om maaneden.
Gravatar #32 - arne_v
22. okt. 2019 17:19
#31

I USA vil man betale 8% som enlig og 4% som familie i føderal indkomstskat af det beløb. Eller 15.5% og 11.5% når man inkluderer løn-skat (fungerer lidt ligesom dansk AMB, betaler folkepension og sygesikring for pensionister).
Gravatar #33 - Claus Jørgensen
22. okt. 2019 17:33
#32

Men hvis du bor i Los Angeles er det cirka det samme totalt som i Stockholm. En $100k/year indkomst er cirka. 33-35% netto i skat.

Og saa kommer der sygeforskring etc. ovenpaa. Saa der er mere svaert at sammenligne end Danmark vs. Sverige
Gravatar #34 - arne_v
22. okt. 2019 18:07
#33

Californien er USA's dyreste i statsskat.

Men det er stadig kun ekstra 3.5% for enlig og 1.5% for familie (total 19% for enlig og 13% for familie) for den indtægt fra #31.

Med 100 K$ (670000 DKK) indtægt er det 29% for enlig og 19.5% for familie.

Største problem vil ikke være skat men leveomkostninger. Boligomkostninger i de attraktive dele af Californien er meget høje.

Eksempel:

https://www.zillow.com/mountain-view-ca/apartments...

Gravatar #35 - arne_v
22. okt. 2019 18:12
#33

Der vil nok også skulle sættes lidt af til sygesikring m.v., men for et funktionærjob vil man forvente at firmaet betaler det meste.
Gravatar #36 - MikkelHviid
22. okt. 2019 18:53
Arne_V,
Tak fordi du lige fik sat nogle tal på :)

Jeg og mine medstuderende har tydeligvis været outliers, hvilket jeg bare er glad for i det tilfælde.
Gravatar #37 - PHP-Ekspert Thoroughbreed
25. okt. 2019 06:57
arne_v (25) skrev:
#løn niveauer

Startlønninger:

https://www.prosa.dk/loenstatistikker-tidligere-aa...

datafagtekniker 31.5

Lønninger generelt:

https://www.lonstatistik.dk/lonninger.asp?job=Data...

datatekniker 29.7 (6 års erfaring)

Der er en stor usikkerhed, men alt peger på at akademisk uddannelse betaler sig.


Okay - enten er jeg meget heldig - og ellers er de statistikker ikke fyldestgørende.

Jeg får ungefähr 30.000/mdr plus det løse, og jeg er ikke uddannet (endnu).

Jeg ved godt at statistik er en ting, men hvis jeg - som ufaglært IT Monkey - kan få en løn der er på niveau med statistikken for en datatekniker med 6 års erfaring, så er der et eller andet der ikke hænger sammen her.

PS, lad være med at sig det til min chef ;)
Gravatar #38 - arne_v
25. okt. 2019 17:16
#37

loenstatistik.dk er en lidt mystisk side - ingen angivelse af hvornår (hvilket år), hvem (både privat og offentligt ansatte, kun private ansatte) eller hvad (eget pensionsbidrag, arbejdsgivers pensionsbidrag, overtidsbetaling, bonus etc.).

Så det absolutte tal kan næppe bruges til meget. Men forudsat at de ukendte svar på ovenstående spørgsmål er de samme for alle uddannelser, så kan man godt sammenligne relativt.

Din løn passer vel OK med PROSA statistikken:

nedre kvartil 30.2
median 31.5
øvre kvartil 37.3

Hvis du er godt igang med uddannelsen og er i den bedste halvdel eller måske endda den bedste fjerdedel, så passer det vel.

Gravatar #39 - PHP-Ekspert Thoroughbreed
26. okt. 2019 17:29
#38

Godt i gang er så meget sagt - startede forrige uge :)
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login