mboost-dp1

Pixabay

Teledata må igen snart anvendes i retten

- Via DR nyheder -

Fra lørdag den 19. oktober må teledata bruges i straffesager igen.

Den omfattende teledata-sag kan være ved at nå en afslutning, efter rigsadvokaten i august valgte at sætte brug af teledata i straffesager på pause. Dette har betydet, at mange retssager er blevet udsat, og mindst 36 personer er blevet løsladt fra varetægtsfængsling.

Pausen er slut den 19. oktober, og der indføres nye retningslinjer, som skal sikre, at teledata bruges korrekt  i fremtidige straffesager. 

I pausen er der blevet lavet en ekstern undersøgelse af politiets brug af teledata. Ud fra dette har man lavet nogle punkter, som politiet, anklagere, forsvarere og dommere fremover skal være opmærksom på, når man bruger teledata i straffesager.

Ifølge anklagemyndigheden handler det ikke om, at teledata skal være 100 procent fejlfri, men at vi skal kende usikkerhederne og være i stand til at håndtere dem. Dette kan de nye retningslinjer hjælpe med.

Da teledata-sagen begyndte viste det sig, at en it-fejl hos politiet betød, at 10.776 sager i perioden 2012-2019 skulle gennemgås af myndighederne.

Læs også Nye alvorlige it-fejl hos politiet: Brug af teledata i straffesager sættes på pause.

I de nye retningslinjer fremgår det blandt andet, ifølge anklagemyndigheden:

– at politiet skal udvise særlig opmærksomhed ved gennemgangen, kontrollen og brugen af teledata i forhold til potentielle fejlkilder og usikkerheder,

– at det uvildige notat, der er udarbejdet om særlige opmærksomhedspunkter ved anvendelse af teledata, altid skal indgå i sagen, så det sikres, at forsvareren og retten er bekendt med de fejlkilder og usikkerheder, der kan være ved anvendelsen af de pågældende data,

– at politiet, inden straffesagen afleveres til anklagemyndigheden, skal udarbejde en rapport, der bl.a. bør beskrive den kvalitetskontrol, der er foretaget vedrørende teledata i sagen, og om der er fejlkilder og usikkerheder i teledata, som vurderes at være særligt relevante i sagen,

– at anklageren skal gennemgå kvalitetsrapporten og bl.a. overveje behovet for supplerende efterforskningsskridt,

– at anklageren skal overveje at afsætte yderligere tid til dokumentation af teledata og behandling af indsigelser mv. i retten,

– at dokumentation af teledata i vidt omfang skal basere sig på rådata,

– at de relevante dele af det uvildige notat i fornødent omfang skal dokumenteres i retten, og

– at supplerende bevisførelse, f.eks. dokumentation af masteplaceringer, afhøring af efterforskere, teleanalytikere og/eller sagkyndige vidner, skal overvejes i bl.a. de mere komplicerede sager.





Gå til bund
Gravatar #1 - EmilKampp
17. okt. 2019 08:02
Det bliver interessant at se, hvilken selvindsigt politiet og anklagemyndigheden udviser her. Min frygt er at rapporten bliver kogt ned til "100% korrekt, intet at bemærke", og vi ellers bare kører videre som hidtil.

Der har mig bekendt ikke været nogen opdatering af de IT systemer der ligger til grund for problemet. Så problemet er ikke forsvundet.

Som jeg hørte en sige: "Skandalen er ikke at Politiet bruger ulovlig teledata, det har været vidst i mange år. Skandalen er opstået fordi rigspolitiet og anklagemyndigheden har måtte erkende det offentligt."
Gravatar #2 - T_A
17. okt. 2019 11:48
Som jeg forstå problemet, så har det næppe betydet at nogen er blevet uskyldigt dømt, men at man i stedet har frigive skyldige i mangel på data.
Gravatar #3 - Ajukrezi
17. okt. 2019 13:03
#1 håber fandme ikke det er sandt..
fejlen går jo også begge veje, der er en del som har haft alibi som uskyldig grundet disse fejl.

der må da være rimelig ligetil bug fixing at lave på det her issue.
altså læste noget hvor aktuel placering og meldte placering fra teledata var 300km i forskel :D.

Men har telefon selskaberne lovet at levere korrekt placering af brugere så de har kontrakt på at have korrekte eller er det kun noget politiet har brugt og beder om?
Gravatar #4 - EmilKampp
17. okt. 2019 17:33
#2, eftersom der er mangel på data så ved vi jo ikke om de er skyldige.

Det strider imod min retfærdigheds sans at man fængsler folk fordi man synes de er skyldige.

Vi må holde knugende fast til de sidste rester af vores retsstat, for der er ikke andre der gør det.

Så for at gøre en kort historie lang, så vil jeg hellere lade måske skyldige gå fri end at fængsle måske uskyldige.
Gravatar #5 - EmilKampp
17. okt. 2019 17:37
#3, jeg er ikke bekendt med nogen information om at de har fikset problemet, blot at de har identificeret det.

Så, som jeg forstår det, er de tele data der bruges i retssagerne stadig præcis ligeså fejlagtige som før.

Nu har man bare vasket sine hænder politisk: Vi har lavet en undersøgelse, bedt nogen stressede, overvejende folk om lige at gøre lidt mere, og lige have lidt intuitiv indsigt i alle potentielle fejlkilder der kan være i tele data, og så kaldt det en sejr.

Imens falder retssamfundet stille og rolig i grus.
Gravatar #6 - T_A
18. okt. 2019 08:49
EmilKampp (4) skrev:
#2, eftersom der er mangel på data så ved vi jo ikke om de er skyldige.

Det strider imod min retfærdigheds sans at man fængsler folk fordi man synes de er skyldige.

Vi må holde knugende fast til de sidste rester af vores retsstat, for der er ikke andre der gør det.

Så for at gøre en kort historie lang, så vil jeg hellere lade måske skyldige gå fri end at fængsle måske uskyldige.


Nu har jeg ikke nogen speciel indsigt i sagen, men som jeg forstod på det der blev frigivet, så fejlende rådata fra teleselskaberne ikke men det var derefter det "behandlingsprogram", som bearbejdede den, så det blev overskueligt som fejlede og ikke fik det hele med.

Kender vi det offentlige, så var dette sikker bare et 2013 Excel ark men hjemmefusket macro.. :)

Det betød så i praksis at politiet ikke fik den fulde liste over hvem der havde brugt en bestemt telefonmast på et bestemt tidspunkt.

Dette er ikke i sig selv et bevis, som du kan dømme nogen med men det er et værktøj, som politiet kan bruge til at finde mistænkte, som de derefter kan undersøge.

Så det er meget usandsynligt at forkerte vil blive dømt, men det kan betyde at politiet spilder deres tid eller at de kriminelle aldrig bliver mistænkte.


F.eks. At min telefon har forbindelse til en mast i nærheden af og på samme tidspunkt, hvor der bliver kastet sten ned fra en motorvejsbro er jo ikke et bevis.
Gravatar #7 - Claus Jørgensen
18. okt. 2019 10:59
#1

Teledata bruges vel primaert til sager med rockere eller terrorister. Jeg tvivler meget paa at teledata har vaeret det eneste grundlag til at en krimel blev doemt.
Gravatar #8 - EmilKampp
18. okt. 2019 15:42
T_A (6) skrev:

Så det er meget usandsynligt at forkerte vil blive dømt, men det kan betyde at politiet spilder deres tid eller at de kriminelle aldrig bliver mistænkte.


Det er sandsynligt nok at den forkerte kan blive dømt til at man valgte at sætte en række dømte fri.

Uanset om man er skyldig eller ej, så er det aldrig i orden at fuske med beviserne!

Når politiet fejlformaterer data sæt til både anklager og forsvarer, så bryder de en lang række af Retsplejelovens paragraffer.

Jeg kan ikke acceptere et retsvæsen, hvor parterne bryder loven. Så er det fundamentalt ikke et retssamfund længere.

Uanset, hvad du gætter på deres skyld er eller ej, så er et retssamfund bygget på en række fundamentale principper som selvfølgelig ikke kan bruge folks mening eller holdning til om nogen er skyldig som grundlag til om de skal straffes.
Gravatar #9 - arne_v
18. okt. 2019 16:19
#6

Udfra hvad der foreligger, så er det ikke tale om en enkelt fejl i et enkelt system, men om flere fejl i forskellige systemer (både hos politiet og hos teleselskaberne).

Kilde eksempel:

https://www.dr.dk/nyheder/indland/forstaa-fejlene-...
Gravatar #10 - arne_v
18. okt. 2019 16:22
EmilKampp (8) skrev:

Det er sandsynligt nok at den forkerte kan blive dømt til at man valgte at sætte en række dømte fri.


Har man det?

Jeg har set mange henvisnings til at varetægtsfængslinger er blevet ophævet fordi sagerne er blevet udskudt p.g.a. dette og dommerne fandt det urimeliget med ekstra lange varetægtsfængslinger p.g.a. en sådan sag.

Men jeg har ikke læst om dømte der er blevet løsladt.

Har du en kilde?
Gravatar #11 - EmilKampp
18. okt. 2019 20:09
#10, du har nok ret, jeg kan ikke finde nogen referencer til faktisk dømte personer der er sat fri.

Hvis du spørger mig, så i det sekund politiet og anklageren bryder retsplejeloven, så bør sagen gå om, men det er bare min personlige absolutte mangel på tiltro til et politiceret og fejlende retssystem.
Gravatar #12 - Claus Jørgensen
18. okt. 2019 20:41
#11

Altsaa hvis folk der blev doemt allerede er har siddet deres tid, eller betalt deres boeder, saa er der jo ingen vaerdi i at sagen gaar om.

Der er nok rigtig mange sager hvor der ikke rigtig var noget at aendre paa.
Gravatar #13 - arne_v
18. okt. 2019 23:15
#11

Jeg har svært ved at se nogen grund til automatisk at lade alle sager gå om. Naturligvis giver det mening at gennemgå alle sager og se om der er nogen hvor teledata havde faktisk betydning for bevisførelsen og teledata faktisk var forkerte - de sager bør naturligvis gå om. Og jeg mener at de faktisk er igang med at gennemgå sager. Jeg vil dog tro at det bliver et ret lille antal sager.

#12

Selvom straffen er afsonet, så kan de dømte jo godt ønske at få deres navn renset - og eventuelt få en erstatning.
Gravatar #14 - EmilKampp
19. okt. 2019 06:31
#13, det er et fundamentalt problem at det er politiet og anklagemyndigheden der går sagerne igennem for at identificere dem, der skal gå om.
Gravatar #15 - CBM
21. okt. 2019 05:26
Der var kø ved håndvasken og nu har de alle fået vasket hænderne så nu kan hovedet igen stikkes i busken
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login