julian assange wikileaks stifter anholdt storbritannien london ecuador ambassade / Newz.dk

Wikimedia

Wikileaks-stifteren Julian Assange anholdt i London

- Via TV 2 Nyhederne -

Wikileaks-stifteren Julian Assange er blevet anholdt på Ecuadors ambassade.

Efter at have tilbragt de sidste syv år i asyl på Ecuadors ambassade i London er stifteren af Wikileaks, Julian Assange, blevet anholdt af det britiske politi.

Det sker efter, at Ecuador trak Assanges asyl tilbage. 

I en Twitter-video fortæller Ecuadors præsident, Lenín Moreno, at man har trukket Wikileaks-stifterens asyl tilbage, fordi han gentagne gange har overtrådt vilkårene for hans asyl.

Assange har været i Ecuadors ambassade siden 2012, efter en britisk domstol udskrev en arrestordre, da Assange var udeblevet fra retten.

Wikileaks-stifteren har opholdt sig på ambassaden, fordi han frygter at blive udleveret til USA, hvor han kan blive tiltalt for at have afsløret hemmelige oplysninger om krigene i Afghanistan og Irak.

De svenske myndigheder har også ønsket ham udleveret for anklager om voldtægt, men denne anmodning blev trukket tilbage i 2017.

Wikileaks hævder, at Ecuadors tilbagetrækning af Assanges politiske asyl strider imod international lov.

Gå til bund
Gravatar #1 - ToFFo
11. apr. 2019 11:31
Assange er i politiets vartægt, formentlig uden adgang til internettet og CBM har ikke skrevet en kommentar endnu.

Coincidence? I think not! :D
Gravatar #2 - CBM
11. apr. 2019 11:57
ToFFo (1) skrev:
Assange er i politiets vartægt, formentlig uden adgang til internettet og CBM har ikke skrevet en kommentar endnu.

Coincidence? I think not! :D

:-) I will NEVER be silenced
Gravatar #3 - jespersen.thomas
11. apr. 2019 13:21
Edward Snowden: "Et mørkt øjeblik for pressefriheden"

https://twitter.com/Snowden/status/111629552329474...
Gravatar #4 - Claus Jørgensen
11. apr. 2019 13:29
#3

Det handler ikke om pressefrihed. Manden er blevet anholdt fordi at han ikke dukkede op i retten. (Og der var tidligere anklager om voldtægt i Sverige, som nu er droppet)

Ecuador kan sagtens tillade sig at smide ham ud, deres præsident gav et længere interview om hvordan Assange ikke har opført sig ordenligt.

Asyl i et andet land er ikke en ret.
Gravatar #5 - antimate
11. apr. 2019 18:56
yet another hero bite the dust. :/
Gravatar #6 - EmilKampp
11. apr. 2019 22:45
Claus Jørgensen (4) skrev:
Asyl i et andet land er ikke en ret.


Hørt!

Claus Jørgensen (4) skrev:
Manden er blevet anholdt fordi at han ikke dukkede op i retten.


Det er sandt, at det er det, han er blevet anholdt for, men det er ikke det eneste, han er sigtet for. Så der er stadig rig mulighed for, at de kan hælde en bunke anklager ned over ham, og udlevere ham til USA. Og USAs anklager går netop på pressefrihed.
Gravatar #7 - Ufomekaniker
12. apr. 2019 03:01
Claus Jørgensen (4) skrev:
#3

Det handler ikke om pressefrihed. Manden er blevet anholdt fordi at han ikke dukkede op i retten.


Vil det sige at hvis han undskylder og betaler en evt løsladelsessum for at han ikke dukkede op i retten, så lader de ham gå?
Gravatar #8 - Ni
12. apr. 2019 06:27
Problemet med Assange er, at han sgu nok har voldtaget eller på en anden måde forulempet de kvinder :-/

Derudover, så er han en helt, wiki leaks var demokratiets sidste frontier... Ikke engang forskere tror længere på, at vi har demokrati om 50 år
Gravatar #9 - CBM
12. apr. 2019 06:32
#8: trist han ikke kunne holde den i bukserne
Gravatar #10 - larsp
12. apr. 2019 09:50
Ni (8) skrev:
Problemet med Assange er, at han sgu nok har voldtaget eller på en anden måde forulempet de kvinder :-/

Jeg køber den ikke. Fra wikipedia:

On 30 August, Assange was questioned by the Stockholm police regarding the allegations of sexual molestation.[12] He denied the allegations, saying he had consensual sexual encounters with the two women.[10][13][14]

Det er jo ord mod ord om der skete noget ulovligt, og det hele lugter lidt af at være en bekvem anledning til at tage en upopulær mand ned. Det er jo så nemt pludselig at føle sig forulempet over noget der skete år tilbage, som i sin tid måske bare var en omgang vild sex.
Gravatar #11 - Athinira
12. apr. 2019 11:18
Ni (8) skrev:
Problemet med Assange er, at han sgu nok har voldtaget eller på en anden måde forulempet de kvinder :-/

Problemet er vist nærmere at en af kvinderne skrev et tweet hvor hun takkede Assange for den tid de havde brugt sammen den weekend hvor "voldtægten" angiveligt skulle have fundet sted. Hun slettede senere sit tweet da sagen begyndte at rulle.

Jeg kan ikke svare for den anden kvinde, men med det i mente, så køber jeg den sgu ikke.

Edit: Det tog lidt Googling at grave i det da stort set alle resultater lige pt. omhandler hans arrest selvom man søger efter andet, men du kan læse et par artikler her.
Julian Assange's accusers sent texts discussing revenge, court hears
How the rape claims against Julian Assange sparked an information war
Gravatar #12 - Athinira
12. apr. 2019 11:47
Rettelse til mit sidste indlæg, da jeg endelig fandt et relevant link. Hun takkede ikke Assange for den tid de havde brugt sammen. Hun tweetede derimod (dagen efter):
"Sitting outside; nearly freezing; with the world's coolest people; it's pretty amazing."

- Times of India

Hun slettede selvsamme Tweet få dage senere hvor hun gik til politiet.

Ligeledes skrev hun et blogindlæg på sin blog (som hun også slettede, og websitet er ligeledes senere blevet taget ned) der omhandlede det at "tage hævn".

Her er endnu en god opsummering fra Forbes:
Deleted Tweets and Snarky Blog Post Loom Large in Julian Assange Extradition Hearing

Det skal lige siges at jeg ikke udelukker at Assange kan have gjort noget ulovligt jvf. svensk lov, set i den kontrast at de jo har nogle ret omfatterende regler derovre omkring hvad der konstituerer seksuelt misbrug. Men de to kvinders troværdighed giver jeg ærligt ikke fem flade ører for.
Gravatar #13 - larsp
12. apr. 2019 13:48
#11 #12

Interessant. Der er altså ikke fugls føde på den anklage. Rent justitsmord.

Assange og wikileaks har lækket information der har pisset folk af, af både den ene og anden observans, samt afsløret regeringer i svineri. Derfor er han hadet af alle og har fået en vældig spand lort i hovedet af medierne de seneste år.

Han er en helt i mine øjne. Jeg håber at denne anholdelse kunne vise sig at være en vej ud af miseren for ham med måske en kort fængselsstraf og så frihed.
Gravatar #14 - Claus Jørgensen
12. apr. 2019 14:29
#12, #13

Men det er jo op til en domstol at besluttet om han er skyldig eller ej. At næste at måde op i retten og forsvarer sig selv er jo bare en nem møde at gøre sig selv skyldig på.

Hvis jeg anklagede dig for mord i morgen, og du så flygtede ud af landet istedet for at møde op i rette og pointere ud at der ingen beviser er, hvad tror du så ikke folk vil tænke om dig?

Og der er overhovedet ikke justitsmord. Det kræver at sagen havde været i retten først...
Gravatar #15 - Vanvittig
12. apr. 2019 15:13
#4
Asyl i et andet land er ikke en ret.

Gider du ikke lige fortælle vores regering det?
Desuden så gav de ham ikke bare asyl, men statsborgerskab. Et regeringsskifte i landet ændrede regeringens holdning til hans ophold på ambassaden, men han er stadig statsborger i Ecuador - ikke asylansøger.

#9
trist han ikke kunne holde den i bukserne

Det er faktisk ulovligt, at kalde en person for pædofil eller voldtægtsforbryder offentligt, hvis han ikke er dømt. Jeg siger det bare. Desuden så er frifindelsesprocenten højere i voldtægtssager end i andre straffesager.

ifølge Rigsadvokaten er en højere frifindelsesprocent end i andre kriminelle sager.

Kilde: https://www.fyens.dk/fyn/Endnu-en-frifindelse-Derf...

Lad domstolene dømme ham. Så kan vi altid tage stilling til, hvor troværdige domstolene er bagefter. Jeg synes det er meget utroværdigt, at et land tager imod en mand og giver ham statsborgerskab og beskyttelse i syv år, for så at udlevere ham.

Snowden er heldig, at han nåede til Rusland og at det er Rusland, der har ham. En nuclear triad med en ledelse, der er lige så statisk som en gammel Cybercity IP-adresse.

Så længe Snowden har det godt, kan FSB garantere beskyttelse hvis fjendens agenter kommer til dem med viden. De kan ikke udlevere ham. De burde oprette en Instagram, der viser ham sidde i en sauna i en idyllisk "dacha" med et glas vodka og kaviar omgivet af lækre russiske modeller. Det er sådan man hverver!
Gravatar #16 - arne_v
14. apr. 2019 01:05
#0

Jeg synes at Julian Assange har håndteret situationen rigtigt dårligt.

Sverige ønskede ham udleveret til retsforfølgelse for "mindre grov våldtäkt".

Substansen i sagen var to sager:
* en kvinde som frivilligt havde sex med ham på betingelse af at der blev brugt kondom, hvor kondomet gik i stykker og kvinden hævder at Julian Assange havde bevist saboteret kondomet så det ville gå i stykker
* en kvinde som frivilligt havde sex med ham på betingelse af at der blev brugt kondom, hvor de brugte kondom ved første samleje, men hvor der ikke blev brugt kondom ved andet samleje og kvinden hævder at Julian Assange gennemførte det mens hun sov

Disse sager vil man i de fleste lande ikke kalde voldtægt (jeg er ikke engang sikker på at det er strafbart i så mange lande). Men Sverige er anderledes.

Hvis Julian Assange var taget til Sverige for at forsvare sig i retten, så tror jeg at han ville have gode chancer for at blive frikendt p.g.a. begrundet tvivl (eller hvad det nu hedder i Sverige).

Det er svært at bevise uden tvivl at et kondom gik i stykker p.g.a. sabotage fremfor almindeligt uheld.

Det er svært at bevise uden tvivl at kvinden sov under andet sameleje.

Og selv om han var blevet dømt, så formoder jeg at straffen ikke ville være så hård.

Og jeg tror ikke på at han ville kunne videreudvises til USA fra Sverige. Når Sverige anmoder Storbritannien om udlevering til retsforfølgelse for nogle specifikke forbrydelser, så kan man ikke senere anklage ham for andet eller videreudlevere ham til andet land til retsforfølgelse for andre forbrydelser.

Nu har Sverige opgivet kravet om udlevering, så han udleveres ikke til Sverige.

Storbritannien har anholdt ham for at stikke af fra udleveringsretssagen, men det er en mindre sag.

Men USA kan nu bede om udlevering af ham til retsforfølgelse for hacking, udlevering af hemmelige oplysniger, sammensværgelse om det samme etc..

Noget som har en høj strafferamme.

Så i.s.f. at komme foran en svensk dommer anklaget for "kondom sabotage" med rimelig udsigt til frifindelse eller mild straf har han valgt at sidde 7 år på den ecudorianske ambassade og risikerer nu at komme for en amerikansk dommer anklaget for "spionage" med stor risiko for en hård straf.

Uheldigt valg efter min mening.
Gravatar #17 - arne_v
14. apr. 2019 01:09
Vanvittig (15) skrev:

Desuden så gav de ham ikke bare asyl, men statsborgerskab. Et regeringsskifte i landet ændrede regeringens holdning til hans ophold på ambassaden, men han er stadig statsborger i Ecuador - ikke asylansøger.


De har også annulleret hans statsborgerskab.

https://www.cnn.com/2019/04/12/uk/julian-assange-e...


Assange is Australian but had been granted Ecuadorian naturalization in 2017. Less than 24 hours after WikiLeaks' press conference, Assange's Ecuadorian citizenship had been revoked, his asylum rescinded, and embassy officials had invited the Metropolitan Police over to forcibly remove him.

Gravatar #18 - arne_v
14. apr. 2019 01:17
Vanvittig (15) skrev:

Jeg synes det er meget utroværdigt, at et land tager imod en mand og giver ham statsborgerskab og beskyttelse i syv år, for så at udlevere ham.


Hvis han havde opført sig pænt i forhold til hans værter.

Men det er der sået nogen tvivl om.

https://www.cnn.com/2019/04/12/uk/julian-assange-e...


Foreign Minister José Valencia and Interior Minister María Paula Romo accused Assange of riding scooters around the cramped embassy hallways, insulting staff and smearing feces on the walls.WikiLeaks had already been needling the Ecuadorian authorities in other ways. For months, Assange had been pursuing a legal action against the Ecuadorian government, accusing it of violating his rights by introducing strict new house rules for living at the embassy. An Ecuadorian judge rejected the assertions last October.More recently, WikiLeaks got personal. On March 25, WikiLeaks posted a tweet bringing attention to a corruption probe that Ecuadorian President Lenin Moreno is facing. It linked to an anonymously registered website hosting a vast trove of leaked emails, text messages and other documents pertaining to Moreno's private life.Relations between Assange and Ecuador deteriorated further on Wednesday when WikiLeaks called a press conference and claimed the group had discovered a spying operation against Assange from within the embassy.


Hvis bare halvdelen af disse anklager er rigtige, så kan det vel ikke overraske at Ecuador smed ham ud.

Vanvittig (15) skrev:

Snowden er heldig, at han nåede til Rusland og at det er Rusland, der har ham.


Hvis Snowden sagsøgte den russiske regering, anklagede Putin for korruption og offentliggjorde Putin's personlige kommunikatiom så skulle han nok være heldig hvis han blev smidt ud. Han kunne meget nemt komme til at "falde" ud af et vindue.
Gravatar #19 - Athinira
14. apr. 2019 02:30
arne_v (16) skrev:
#0

Jeg synes at Julian Assange har håndteret situationen rigtigt dårligt.

Fuldstændigt enig. Men det er også nemt at hævde set i bakspejlet.

Men i dag fortryder han nok det valg. Jeg vil vædde med at han ender i et Amerikansk fængsel desværre.
Gravatar #21 - arne_v
17. apr. 2019 22:09
#19

Ja - #16 var nok lidt bagkundskabens klare lys.


Gravatar #22 - arne_v
28. apr. 2019 13:46
https://www.cnn.com/2019/04/28/uk/julian-assange-l...


The violation of those bail conditions remained throughout the almost seven years Assange was squirreled away in his diplomatic bolthole. And so in the hours after his dramatic eviction, a judge declared Assange guilty and ordered him to appear at Southwark Crown Court for sentencing at a later date. For this, Assange is facing up to 12 months.Then there's the American action. The UK stunned the world with its revelation Assange had also been arrested "in relation to a provisional extradition request from the United States of America." Shortly after, the US Justice Department unsealed a 2018 indictment for one count of conspiracy to commit computer intrusion with Chelsea Manning in 2012. This charge carries a maximum penalty of five years in prison.

And his worries don't appear to end there as US prosecutors have already signaled more charges could be on the way.On the heels of Assange's arrest, one of the women who accused the WikiLeaks founder of rape during a visit to the country in August 2010 called for the Swedish investigation to be reopened. Prosecutors acted quickly and assigned the case for review.
...
Under Swedish law, any charges related to the rape allegation must be made by August 2020. When contacted by CNN on Wednesday, the prosecuting authority said it was still reviewing the request to reopen the case.

Gravatar #23 - CBM
28. apr. 2019 13:54
#16: ak ja, Julle blev vist lidt for munter i Sverige
Gravatar #24 - arne_v
1. maj 2019 12:46
#22

Briterne gav ham næsten maximum for at stikke af fra udlevering: 50 uger.

https://politiken.dk/udland/art7168819/WikiLeaks-s...
Gravatar #25 - larsp
2. maj 2019 08:24
#16
Om Julian håndterede situationen dårligt er svært at afgøre her fra lænestolen. Mon ikke der er mere til historien end hvad der er alment kendt. Hele forløbet lugter meget fishy, og der er mange interesser på højt plan der har villet ham alt muligt ondt, så lur mig om han ikke havde et par ekstra grunde til at gøre som han gjorde.

#18
Hvis han havde opført sig pænt i forhold til hans værter.

Han har siddet i f*cking isolations fængsel i 7 år. Der er faktisk ret godt klaret at han ikke er gået mere nuts end han er.

Jeg nærer stadig et lille håb om at hele dette forløb faktisk er en vej ud for ham med måske en begrænset fængselsstraf.
Gravatar #27 - arne_v
13. maj 2019 14:45
larsp (25) skrev:

Hvis han havde opført sig pænt i forhold til hans værter.

Han har siddet i f*cking isolations fængsel i 7 år. Der er faktisk ret godt klaret at han ikke er gået mere nuts end han er.


Han har da ikke siddet i isolationsfængsel.

Han har ikke engang siddet i fængsel.

Han har vel siddet i noget der ligner husarrest.

Stor forskel.

Og hvis ikke han kan klare husarrest, så må han håbe at han ikke bliver udvist til USA og dømt der. Et amerikansk føderalt fængsel selv uden isolationsfængsel er meget værre end "husarrest" på en ambassade.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login